close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

blbůstky

Ikonky 6

14. června 2008 v 20:44



Ikonky-já wím už Zase!!dyš já si nemůžu pomoct tyhle malý,barewný potwůrky se mi mocinky líbí=0*Tentokrát jenom Lorelai&Luke

Ikonky 5

6. června 2008 v 14:00

Ikonky 4

10. května 2008 v 22:29

Ikonky 3

30. dubna 2008 v 20:34
Takowá směska...=0*

Kreslené

23. dubna 2008 v 18:37

Pozadí

20. dubna 2008 v 12:13
Tak tyhle obrázky by se dali kwásně použít jako pozadí plochy=0*já osobně si wybrala ten prwní

Wallpapers

6. dubna 2008 v 16:29
Spousta wallíků...

Ikonky 2

15. září 2007 v 21:23
A máme tu další dávku ikonek=0):

Lauren&strašidýlka

9. září 2007 v 17:01
Tak tuhle fotečku jsem před chvilkou objevila-a musim vám jí sem dát,protože to na ní Lauren fakt sekne mno né?=0)

Lauren&fans

6. září 2007 v 20:20
Lauren a fanoušci-jooo hned bych s kterýmkoliv měnila=0)

Roryin projev-ze 7 série-Bon Voyage

11. srpna 2007 v 9:25
Děkuji Taylore,za Tvůj velice originální proslov.Mmm..
Miluji tohle místo.Milovala jsem ho,jak jsem vyrůstala a miluji i Vás všechny.A děkuji vám za tohle všechno.Je to úžasné.Já..je to tak..oh..mám slzy na krajíčku,takže tady skončím.nechci kvůli tomu brečet..s jedinou vyjímkou-moje máma.
Je pro mě vším...vším,co jsem a bude mi hrozně chybět...

Roryin projev

8. srpna 2007 v 23:30
Tak tohle je Roryin projev na Chiltonu,nedivím se,že Lorelai ukápla ňáká ta slzička=0)

Placky with Gilmore Girls

6. srpna 2007 v 23:35
Jenom tak ňákou mít:=0)

blendíky

3. srpna 2007 v 8:37

Ikonky

1. srpna 2007 v 23:02

My best hláška z Gilmore Girls

29. července 2007 v 21:42
Tato hláška je z 6.série,kdy se Lorelai a Luke pohádali kvůli telefonátu Christophera.
Lorelai-(na Luka):Panebože,odstěhuj se na Wisteria Lane ty zoufalá manželko.
Luke:Já končím.
Lorelai:Zabal se do ručníku a cestou laskavě ostříhej plot.
Prostě LOL=0)(omlouvám se za ty fotečky fotila sem to na rychlo mobilem)

Množství gilmorek

28. července 2007 v 0:09
Tak asi už víte,že jsem menší blázen do gilmorek tak vám sem píšu kolik obrázků mám uloženo v počítači-čím víc fotek tím oblíbenější role....=0)
Lauren: 430 foto
Lorelai: 217 foto
Rory: 194 foto
Luke: 58 foto
Chris: 39 foto
Logan: 19 foto
Jess: 27 foto
Lorelai a Luke: 206 foto
Lorelai a rory: 190 foto
Lorelai a chris: 91 foto
Lorelai a jason: 10 foto
Lorelai a max: 22 foto
Lorelai a michel: 20 foto
Lorelai a sookie: 42 foto
Lorelai a emily: 27 foto
Rory a logan: 64 foto
Rory a dean: 28 foto
Rory a jess: 50 foto
Diplomky with Gilmore girls: 102 foto
Stars Hollow: 36 foto
Gilmore girls: 102 foto
Tak to je...1974 foteček v mém počítači a pořád přibývá,tak kdybys jste chtěli ňáké fotečky přidat tak písněte..=0)

Co myslíte?

23. července 2007 v 8:45
Všimněte si těhle dvou fotek:
tady toho chlápka v růžovém...
a tady v tom zeleném...
Neřekli by jste,že je to jeden a samý?Kdopak to asi je?Že by to byla náhoda?Člen rodiny?bodyguard?Manažér?nebo snad přítel?
jestli to někdo víte tak pls písněte=0)

Testík

21. července 2007 v 12:55
Tak tady sem pro vás vymyslela menší testík jak dobře znáte gilmorky:
1)Kolikáté narozeniny oslavila Lauren Graham letos v březnu?
a)39
b)40
c)41
2)Ve kterém filmu si nezahrála?
a)Listopadová romance
b)Ochránce
c)Podzim v New Yorku
3)Jaké je pravé jméno Luka Danse?
a)David Sutcliffe
b)Scott Patterson
c)Edward Herrmann
4)S kým chodila Alexis Bledel?
a)s Milem Vemtimigliem
b)s Mattem Czuchrym
c)Jaredem Padaleckim
5)V kolikátém roce se začali gilmorky točit?
a)2000
b)2001
c)2002
6)Kolik je doposud natočených seríí?
a)šest
b)sedm
c)osm
7)Kolik dílů má každá série?
a)20
b)21
c)22
8)Kdo dabuje Rory v české verzi?
a)Simona Postlerová
b)Klára Jandová
c)Olga Želeňská
9)Za koho se provdá Lorelai v sedmé sérii?
a)za Maxe
b)za Luka
c)za Chrise
10)Kdo je ve skutečnosti Paul Anka?
a)zpěvák
b)herec
c)režisér
Správné odpovědi:
1)b
2)c
3)b
4)a
5)a
6)b
7)c
8)b
9)c
10)a
Hodnocení:
10-8 bodů-WOW,nevyrůstali jste vy ve Stars Hollow?=0)
7-4body-Je vidět,že jste něco pochytili,ale mohlo by toho být víc..
3-0-Gilmorky jsou pro vás Španělská vesnice

Mixík

20. července 2007 v 23:16
Tak tomuhle říkám všeho chuť:=0):
 
 

Reklama