
téma: Lorelai a Rory
obtížnost: těžká
1) Jak řekla Lorelai své matce,že jde rodit?
a) začala křičet,protože v 16 letech ještě nebyla připravená na porod,a Emily jí uslyšela
b) neřekla
c) přesně jak je jejím stylem-nechala vzkaz na záznamníku
obtížnost: těžká
1) Jak řekla Lorelai své matce,že jde rodit?
a) začala křičet,protože v 16 letech ještě nebyla připravená na porod,a Emily jí uslyšela
b) neřekla
c) přesně jak je jejím stylem-nechala vzkaz na záznamníku
2) Jaký mají vztah Lorelai s Rory?
a) výborný,přátelský
b) přátelský,občas se pohádají
c) přesně vypadají jako matka s dcerou,dá se říct,že výborný
3) Jaký byl hlavní důvod,proč Rory mrzelo,jak se Lorelai vyjádřila o tom co měla v Deanem?(5.řada!)
a) protože ji Lorelai vyčetlam,že jí o tak důležitém kroku neplánovala říct,a měla pravdu..měla to říct
b) protože je Lorelai vyrušila a bylo jí líto,že ji zklamala
c) protože jí to co udělala neschválila,měla na to odlišný názor
4) Co bylo pro Rory,hlavně v předchozích řadách,typické(a Lorelai si ji za to dobírala)?
a) to jak je dokonalá a že není vůbec po ní,je rozumnější
b) seznamy
c) její poslušnost
5) Kdo měl více vztahů?
a) Lorelai
b) Rory
c) dá se říct,že nastejno
6) Jak se Lorelai zachovala,když Rory provedla nějaký průšvih(většinou!)?
a) hrozně jí to naštvalo
b) nic,viděla v ní sebe
c) zlobila se,zachovala se jako matka
7) Která z nich usměrňovala tu druhou,aby se chovala "normálněji"?
a) Lorelai
b) Rory
c) nebylo to potřeba
8) Co hlavně vadilo Rory,že si vzala Lorelai Chrise?
a) že jí o tom neřekla,takovéhle věci by si měli říkat
b) že u toho nebyla,takhle by to přeci mělo být
c) že to byl právě Chris,koho si vzala..je to sice její otec,ale tohle by neklapalo
9) Ke komu se podle Rory Lorelai hodila nejvíce?
a) Luke
b) Chris
c) k oboum
10) Co chystala Lorelai se Sookie(7.řada!)?
a) Sookiin porod
b) pohřeb
c) oslavu k narození dětí Lane
a) výborný,přátelský
b) přátelský,občas se pohádají
c) přesně vypadají jako matka s dcerou,dá se říct,že výborný
3) Jaký byl hlavní důvod,proč Rory mrzelo,jak se Lorelai vyjádřila o tom co měla v Deanem?(5.řada!)
a) protože ji Lorelai vyčetlam,že jí o tak důležitém kroku neplánovala říct,a měla pravdu..měla to říct
b) protože je Lorelai vyrušila a bylo jí líto,že ji zklamala
c) protože jí to co udělala neschválila,měla na to odlišný názor
4) Co bylo pro Rory,hlavně v předchozích řadách,typické(a Lorelai si ji za to dobírala)?
a) to jak je dokonalá a že není vůbec po ní,je rozumnější
b) seznamy
c) její poslušnost
5) Kdo měl více vztahů?
a) Lorelai
b) Rory
c) dá se říct,že nastejno
6) Jak se Lorelai zachovala,když Rory provedla nějaký průšvih(většinou!)?
a) hrozně jí to naštvalo
b) nic,viděla v ní sebe
c) zlobila se,zachovala se jako matka
7) Která z nich usměrňovala tu druhou,aby se chovala "normálněji"?
a) Lorelai
b) Rory
c) nebylo to potřeba
8) Co hlavně vadilo Rory,že si vzala Lorelai Chrise?
a) že jí o tom neřekla,takovéhle věci by si měli říkat
b) že u toho nebyla,takhle by to přeci mělo být
c) že to byl právě Chris,koho si vzala..je to sice její otec,ale tohle by neklapalo
9) Ke komu se podle Rory Lorelai hodila nejvíce?
a) Luke
b) Chris
c) k oboum
10) Co chystala Lorelai se Sookie(7.řada!)?
a) Sookiin porod
b) pohřeb
c) oslavu k narození dětí Lane
Správné výsledky:
1-B;2-A;3-C;4-B;5-A;6-C;7-B;8-B;9-A;10-B
1-B;2-A;3-C;4-B;5-A;6-C;7-B;8-B;9-A;10-B
Celkové hodnocení:Celkem jste mohli získat 10 bodů.Za každou správnou odpověď je jeden bod.
10-8=Tvé znalosti v oblasti tohoto seriálů jsou výborné.Zdá se,že o Lorelai a Rory toho znáš opravdu hodně,uvidímejak se ti bude dařit i v dalších testech,které budou o dalších postavách.Gratulujeme
7-6= Tvé znalosti jsou slušné.Jsme rádi,že o nich něco víš,ale možná by ses o ně měl/a zajímat více.Budeme jedině rádi =)
5-4= Jak ukazuje i bodové hodnocení,tvé znalosti jsou průměrné.Asi jim nevěnuješ dostatečnou pozornost.Trošku by ses nad tím měl/a zamyslet.Ale přesto gratulujeme k dobrému výsledku =)
3-2=Tak tvé výsledky jsou podprůměrné.Copak si to všechno zapoměl/a?Jestli si chceš testy dělat i nadále,máš se co učit!!
1-0= Katastrofa!!Ty si se na ně asi nedívil/a,že?Potom se tedy nedivíte,že si takhle dopadl/a.A nebo jo?Tak to potom nechápeme,proč si nic nepamatuješ.Ale nevěš hlavu,máš šanci znalosti nasbírat!
10-8=Tvé znalosti v oblasti tohoto seriálů jsou výborné.Zdá se,že o Lorelai a Rory toho znáš opravdu hodně,uvidímejak se ti bude dařit i v dalších testech,které budou o dalších postavách.Gratulujeme
7-6= Tvé znalosti jsou slušné.Jsme rádi,že o nich něco víš,ale možná by ses o ně měl/a zajímat více.Budeme jedině rádi =)
5-4= Jak ukazuje i bodové hodnocení,tvé znalosti jsou průměrné.Asi jim nevěnuješ dostatečnou pozornost.Trošku by ses nad tím měl/a zamyslet.Ale přesto gratulujeme k dobrému výsledku =)
3-2=Tak tvé výsledky jsou podprůměrné.Copak si to všechno zapoměl/a?Jestli si chceš testy dělat i nadále,máš se co učit!!
1-0= Katastrofa!!Ty si se na ně asi nedívil/a,že?Potom se tedy nedivíte,že si takhle dopadl/a.A nebo jo?Tak to potom nechápeme,proč si nic nepamatuješ.Ale nevěš hlavu,máš šanci znalosti nasbírat!
Gratulujeme všem a doufáme,že si uděláte naše další testy,které děláme jenom pro vás =)
Nikky & Bejuška
Nikky & Bejuška
Vytvořila: Bejuška
** ACHOJDÁÁÁÁ, ZDRAVÍM TĚ KÁMOŠKO NETOVÁÁ =O)), mám new designík s GG, pls kukni a písni jaký je =o)), snažila jsem se =o))))).. tak páčko a je to tadyk :
http://simonita.blog.cz/0806/23-designik-where-you-lead-i-will-follow
měj se sůpácký =o)