
téma: 7 řada
obtížnost: lehká
obtížnost: lehká
Tenhle kwíz je jenom pro ty kdo 7 řadu widěl,jinak si budete muset počkat až jí bude nova wysílat,ale to nebude trwat tak dlouho.Já osobně tuhle sérii miluju..
1)Ve kterém městě se vzali Lorelai a Christopher?
a)v Londýně
b)Paříži
c-Miláně
a)v Londýně
b)Paříži
c-Miláně
2)Kolik let bylo Gigi,když odcestovala za maminkou?
a)2 roky
b)3 roky
c)4 roky
a)2 roky
b)3 roky
c)4 roky
3)Co dostali Lor a Chris jako svatební dar od Emily a Richarda?
a)obraz vlčí dívky
b)křišťálové nádobí
c)letenku na cestu do vesmíru
a)obraz vlčí dívky
b)křišťálové nádobí
c)letenku na cestu do vesmíru
4)Co se stalo s Lukovým bistrem?
a)Luke ho nechal zrekonstruovat
b)Taylor ho odkoupil
c)Kirk do něj vrazil autem
a)Luke ho nechal zrekonstruovat
b)Taylor ho odkoupil
c)Kirk do něj vrazil autem
5)Kde žije Aprilina babička?
a)v New Yorku
b)v New Mexicu
c)v New Orleans
a)v New Yorku
b)v New Mexicu
c)v New Orleans
6)Jaké pohlaví mají Laneinina dvojčátka?
a)holky
b)kluci
c)holka a kluk
a)holky
b)kluci
c)holka a kluk
7)Jak se jmenuje Lukova neteř?
a)Lizie
b)Rachel
c)Doula
a)Lizie
b)Rachel
c)Doula
8)Kdo pomáhal Lorelai vybírat nové auto?
a)Christopher
b)Luke
c)Rory
a)Christopher
b)Luke
c)Rory
9)Kam se odstěhoval Logan? (ke konci 7 řady!!)
a)do New Yorku
b)do Londýna
c)do Washingtonu
a)do New Yorku
b)do Londýna
c)do Washingtonu
10)Kterou píseň zazpíwala Lorelai Lukovi jako karaoke?
a)My heart will go on
b)I will always love you
c)Total eclipse of the heart
a)My heart will go on
b)I will always love you
c)Total eclipse of the heart
Spráwné wýsledky:
1-b,2-c,3-a,4-c,5-b,6-b,7-c,8-b,9-a,10-b
1-b,2-c,3-a,4-c,5-b,6-b,7-c,8-b,9-a,10-b
Celkové hodnocení:Celkem jste mohli získat 10 bodů.Za každou správnou odpověď je jeden bod.
10-8=Tvé znalosti v oblasti tohoto seriálů jsou výborné.Zdá se,že o Lorelai a Rory toho znáš opravdu hodně,uvidímejak se ti bude dařit i v dalších testech,které budou o dalších postavách.Gratulujeme
7-6= Tvé znalosti jsou slušné.Jsme rádi,že o nich něco víš,ale možná by ses o ně měl/a zajímat více.Budeme jedině rádi =)
5-4= Jak ukazuje i bodové hodnocení,tvé znalosti jsou průměrné.Možná je to tím,že naše Gilmorova děvčata teď vtelevizi nedávají.Trošku by ses nad tím měl/a zamyslet.Ale přesto gratulujeme k dobrému výsledku =)
3-2=Tak tvé výsledky jsou podprůměrné.Copak si to všechno zapoměl/a?Jestli si chceš testy dělat i nadále,máš se co učit!!
1-0= Katastrofa!!Ty si se na ně asi nedívil/a,že?Potom se tedy nedivíte,že si takhle dopadl/a.A nebo jo?Tak to potom nechápeme,proč si nic nepamatuješ.Ale nevěš hlavu,Gilmorky nám budou opakovat a ty máš šanci obnovit své znalosti.
10-8=Tvé znalosti v oblasti tohoto seriálů jsou výborné.Zdá se,že o Lorelai a Rory toho znáš opravdu hodně,uvidímejak se ti bude dařit i v dalších testech,které budou o dalších postavách.Gratulujeme
7-6= Tvé znalosti jsou slušné.Jsme rádi,že o nich něco víš,ale možná by ses o ně měl/a zajímat více.Budeme jedině rádi =)
5-4= Jak ukazuje i bodové hodnocení,tvé znalosti jsou průměrné.Možná je to tím,že naše Gilmorova děvčata teď vtelevizi nedávají.Trošku by ses nad tím měl/a zamyslet.Ale přesto gratulujeme k dobrému výsledku =)
3-2=Tak tvé výsledky jsou podprůměrné.Copak si to všechno zapoměl/a?Jestli si chceš testy dělat i nadále,máš se co učit!!
1-0= Katastrofa!!Ty si se na ně asi nedívil/a,že?Potom se tedy nedivíte,že si takhle dopadl/a.A nebo jo?Tak to potom nechápeme,proč si nic nepamatuješ.Ale nevěš hlavu,Gilmorky nám budou opakovat a ty máš šanci obnovit své znalosti.
Gratulujeme všem a doufáme,že si uděláte naše další testy,které děláme jenom pro vás =)
Nikky & Bejuška
Vytvořila:Nikky
Nikky & Bejuška
Vytvořila:Nikky
Věděla,věděla..a ty znáš písnička Total eclipse of the heart?